Komolyzene kezdőknek

A komolyzene kezdőknek – az értékelése nagyban függ attól, hogy milyen érzelmi intelligenciával rendelkezik hallgatója. Ugyanis félreértés ne essék, a zene áramoltatása hallószerveinken, és sejtjeinken keresztül nem értelmi intelligencia kérdése.

Bár kétségkívül van összefüggés, ugyanakkor azt is elismerhetjük, hogy sok esetben a hallgató – bár nem érti tételesen a zenei motívumokat – képes a dallam nyújtotta lüktetésre ráhangolódni.

Bele kell-e születni a zenei világba?

Ehhez nem kell beleszületni, vagy belenőni a zenei világba, mint például jómagam, hanem engedni kell, hogy a komolyzene „megkörnyékezzen”.

Leginkább a komolyzenével kapcsolatban lehet azt tapasztalni, hogy tisztességes, három lépés távolságot tartanak tőle az emberek, valami frusztráló, magas művészetnek tekintik, és ez még a jobbik eset.

De találkozhatunk az unalmas, elavult, belterjes világ jelzővel is. Talán ez az utóbbi hatás vezet oda, hogy a komolyzenei koncerteken egyre kevésbé látunk fiatalokat.

Kezdeményezések a komolyzene iránt érdeklődőknek

Ugyanakkor azt se felejtsük el, hogy a komolyzene átadása nagyban függ az előadó képességétől. Itt nem feltétlen a virtuozitásra gondolok, hanem arra a kisugárzásra, amivel a dallamot továbbítja a közönség felé.

Úgy gondolom, ez sarkalatos pontja annak, hogy „megszerettessük” és továbbra is nyitva tartsuk ezt a különleges világot mindenki számára, amit klasszikus zenének nevezünk.

Ehhez ma számos olyan kezdeményezést találunk, ami megadja a lehetőséget a komolyzene iránt érdeklődőknek, hogy nyissanak. Csak néhányat említsünk: Fischer Iván, Fesztivál zenekara tematika szerint szólítja meg mind a gyerekeket, – kakaókoncerteken -, hátrányos helyzetű fiatalokat, betegeket, vagy az idősebb korosztályt.

Különleges élmény, ami szakít a koncerttermek szilárd szabályaival, mivel akár egy babzsákon ülve is átadhatjuk magunkat a zenének, vagy épp a Hősök Terén.

Nálunk pedig minden városban, ahol működik filharmónia – Nagyváradon is – rendszeresen szerveznek leckekoncerteket, amit kifejezetten edukációs jelleggel építenek fel.

Sosem késő megismerkedni a klasszikus zenével!

Sosem késő elkezdeni megismerkedni a komolyzene nyújtotta csodákkal.

Nem lehet elégszer elmondani, hogy milyen pozitív hatásai vannak a lélekre. Amire manapság nagy szükségünk van, az a klasszikus zene gyógyító hatása mellett, az az újkeletű állítás, miszerint, amikor komolyzenét hallgatunk, azzal stimuláljuk az emberi méltóságunkat.

Jobban becsüljük magunkat és embertársainkat, ezzel együtt pedig az életbe, és az emberiségbe vetett hitünk is növekszik.

Természetesen mindezt tudományosan nem bizonyították. De ez egy olyan kísérlet lehet, amibe bármikor belefoghatsz te is, kedves olvasó, bebizonyítandó, vagy megcáfolandó a fenti állítást. 🙂

Nem is lehetne alkalmasabb időben elkezdeni megismerkedni a komolyzene hatásaival, mondjuk kezdetnek mindjárt Johannes Brahms, V. Magyar Táncával. Ez ideális komoly zene kezdőknek, de a haladók és a rajongók is újra átélhetik.

Nagyon tetszik, megosztom!

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .