Thurzó Sándor József

1943. november 14-én született Nagyváradon. Szülei közismert művészek voltak. Édesanyja (1921-2002), mezzo-szoprán – és gobelin művész volt. Édesapja (1920-2009), hegedűművész, zenetanár, zenekutató, helytörténész volt.

Thurzó Sándor József, Fotó: Fórián Andrea

Thurzó Sándor József  7 éves korában kezdte el a komolyzenei tanulmányait édesapjától. Az iskolai tanulmányait szülővárosában végezte, majd a jászvásári Zeneművészeti Főiskola brácsa fő tanszakán diplomázott. Később a római Ottorino Respighi Zeneakadémián (A.M.O.R) Tátrai Vilmos kamarazene mesterkurzusainak ösztöndíjasa volt.

A Zeneművészeti Főiskola elvégzését követően, 1968-ban megkapta szülővárosában az Állami Filharmónia szimfonikus zenekarának mélyhegedű szólamvezetői beosztását, ahol 40 évig aktívan tevékenykedett.

Párhuzamosan ezzel a hivatással számos helyen koncertezett, és tanított a nagyváradi zeneiskolában, valamint az állami egyetem Zeneművészeti Fakultásán, mint brácsa – és kamarazene professzor.

Első szólószereplésére 15. születésnapján kerül sor, és azóta önálló fellépéseinek száma 3200 felé közeledik.

Három kontinensen, 12 országban voltak meghívásai, mint előadóművész: Magyarország, Lengyelország, Olaszország, Franciaország, Portugália, Japán, Brazília stb. A művészi karrierje során több mint 500 ősbemutató és bemutató kötődik a nevéhez, amit a zenei világ is számon tart.

Bartók Béla brácsaversenyét Thurzó Sándor József mutatta be elsőként Romániában, 1971-ben.

118 darabot dedikáltak a részére magyar, román, német, japán, svéd, norvég, brazil zeneszerzők.

Romániában, Ausztriában, Angliában, Brazíliában CD-k örökítették meg játékát.

Romániai, magyarországi és brazíliai rádióállomások műsoraiban lépett fel, helyi és országos lapokban jelentek meg zenei vonatkozású írásai.

A brácsa irodalom és kották kutatója, szorgalmas gyűjtője. A közismert bécsi székhelyű Brácsa Társaság levelező tagja 55 éve.

Díjak, kitüntetések

Több romániai verseny győztese. Művészi munkáját több mint 60 különböző jellegű kitüntetésekkel jutalmazták (díjak, emlékdiplomák, diplomák).

Különösen büszke a Közjó Szolgálatában (Pro Bono) elnevezésű kitüntetésére, amit a nagyváradi Református Püspökség adományozott értékes munkásságáért, valamint szülővárosának Polgármesteri Hivatala által kiírt Prima Primissima cím boldog tulajdonosa.

Legutóbbi megtisztelő diplomáját a Brasiliai Zeneművészeti Egyetem égisze alatt tevékenykedő Associação dos Amigos do Coro Sinfonico Comunitario da UnB-től kapta 2013 novemberében, abból az alkalomból, hogy 1997 óta kitartó rendszerességgel népszerűsíti a brazil komolyzenei alkotásokat Nagyváradon és külföldön, valamint azért, mert 1997 óta rendszeresen szervezi a Nagyváradi Brazil Komolyzenei Fesztivál sorozatot, a kezdeményezés művészeti igazgatója és előadója, neves helyei művészekkel együtt.

A brácsa – és kamarazene mesterkurzusok közismert professzora, 1999 óta évi rendszerességgel meghívott előadóművész és professzor Brazíliában.

A moldovai Zeneművészeti Főiskola elvégzése óta több kamarazenei együttest szervezett Nagyváradon (Varadinum vonósnégyes, Duo Varadiensis stb.) és Brazíliában (Trio Venczel Pichl, Quarteto Amnizade, Trio Guarani stb.) egyaránt.

Közösségi jelenlétem: